Novela zákona o dani z příjmů – změny od ledna 2025

Plánované změny v zákoně o dani z příjmů

Nový zákon o dani z příjmů má vstoupit v platnost 1. ledna 2025, stejně jako zákon o účetnictví. Vzhledem k složitosti změn je však možné, že jeho účinnost bude odložena o několik měsíců. Jaké změny nás čekají?

Změny v terminologii

Novela zákona má zjednodušit předpisy a přizpůsobit terminologii moderním standardům. Budou zavedeny nové pojmy a mnoho dosavadních definic bude aktualizováno, aby lépe odpovídaly hospodářské realitě a byly intuitivnější. Například termín „období zúčtování“ pro právnické osoby bude zcela zrušen a místo něj bude zaveden „daňový period“, který odpovídá účetnímu období firmy.

Daňové a zúčtovací období

Pro právnické osoby bude daňové období spojeno výhradně s účetním obdobím, což znamená, že daňové období = zúčtovací období subjektu. Termín „zúčtovací období“ zcela zmizí. U fyzických osob však daňové období stále odpovídá klasickému kalendářnímu roku.

Povinnost vedení účetnictví pro fyzické osoby

Novela by měla zrušit povinnost vedení účetnictví pro fyzické osoby provozující podnikatelskou činnost, přičemž určení daňového základu bude založeno výhradně na peněžních tocích. I nadále však budou existovat paušální náklady a daně, které se budou počítat jako procento z příjmu.

Pravidla daňové amortizace

Současná pravidla amortizace majetku se změní a nové předpisy zavádějí mimo jiné:

  • definici majetkového složky podléhající amortizaci,
  • zvýšení prahu amortizace na 100 000 CZK,
  • měsíční výpočet amortizace a její kontinuitu,
  • nové minimální doby amortizace: 60, 180 a 360 měsíců,
  • zrušení metod urychlené a lineární amortizace ve prospěch jedné pevné sazby amortizace.

Daně a peněžní toky

Jedním z klíčových prvků reformy je změna přístupu k daňovému základu. V případě fyzických osob provozujících podnikatelskou činnost se plánuje úplné zrušení povinnosti vedení účetnictví. Místo toho bude daňový základ počítán na základě peněžních toků. Toto řešení, označované jako „hotovostní daň z příjmů“, má za cíl zjednodušit daňové přiznání a lépe je přizpůsobit skutečné finanční situaci daňového poplatníka.

Technická apreciace

Budou zavedeny prahy významnosti pro technickou apreciaci, a to ve výši 100 000 CZK nebo 10% hodnoty daňového majetku.

Finanční leasing a změny v zdanění

Změny se dotknou také pravidel týkajících se finančního leasingu. V současnosti platné předpisy budou nahrazeny novými regulacemi, které zavedou pojem „práva na užívání“. Nový systém umožní odpočítání tohoto práva jako náklad pro získání příjmu, za podmínky splnění určitých kritérií.

MSSF a daňový základ

Jednotky, které vedou účetnictví podle Mezinárodních standardů účetního výkaznictví (MSSF), budou moci určit daňový základ na základě finančního výsledku vypočteného podle MSSF. Tento výsledek však bude muset být přizpůsoben českým účetním standardům, s ohledem na specifické daňové rozdíly.

Daně a účetnictví v eurech

Od roku 2024 budou moci daňoví poplatníci podávat daňová přiznání v eurech bez nutnosti převodu na české koruny, což zjednoduší vyúčtování pro firmy a fyzické osoby vedoucí účty v eurech.

 

Nadcházející změny v zákoně o dani z příjmů mají za cíl zjednodušit postupy a terminologii a lépe přizpůsobit předpisy moderním hospodářským požadavkům. Podnikatelé by se měli připravit na nová pravidla, která ovlivní různé aspekty činnosti, od daňové amortizace po vyúčtování peněžních toků a leasingy.