Novela zákona o DPH – změny od ledna 2025

Změny v zákoně o dani z přidané hodnoty

Současná verze zákona, označená číslem 235/2004 Sb., byla podrobena revizi a Ministerstvo financí předložilo návrhy změn, které by mohly vstoupit v platnost od ledna 2025. Tyto návrhy dosud nebyly oficiálně předloženy vládě, což znamená, že mohou být podrobeny dalším konzultacím a úpravám.

Usnadnění v samofakturaci

Podle navrhovaných změn, pokud udělíte klientovi plnou moc, bude moci vystavovat faktury vaším jménem, což usnadní správu platebních lhůt. Ačkoli tato možnost již existuje, novela má za cíl zjednodušit proces.

Samostatně vyrobené dlouhodobé majetky

Současná pravidla omezují odpočet DPH pro samostatně vyrobené dlouhodobé majetky. Navrhované změny mají tyto zásady zjednodušit, což umožní snadnější odpočet DPH pro takové majetky, které vznikly v průběhu několika let.

Změny v termínech

Novela předpokládá prodloužení období pro opravu daňového základu z 3 na 7 let, zatímco doba pro uplatnění daňových odpočtů by měla být zkrácena z 3 na 2 roky. Kromě toho budou odpočty založené na hrubém vyčíslení dostupné pouze po dobu 12 měsíců.

Dodání nových budov

Daní bude zatíženo pouze první předání nové budovy, pokud k němu dojde do dvou let od dokončení výstavby.

Významná přestavba budovy

Novela aktualizuje definici podstatných změn v budovách, které nyní zahrnují takové činnosti jako přeměna domu na penzion či přidání pater.

Neuhrazené závazky

Plátci DPH budou muset vést evidenci neuhrazených závazků. Pokud jakýkoli z nich zůstane neuhrazen více než 6 měsíců, klient bude muset vrátit odpočet daně.

Nová pravidla pro vracení daně

Novela rozšíří možnosti žádosti o vracení daně, například v případech, kdy byla daň zaplacena neoprávněně dodavateli, který odmítá její vrácení. Usnadnění se budou týkat také vracení pro zahraniční subjekty v rámci zásady vzájemnosti a v situacích nákupu zboží z jiných zemí EU.